Resturile de cafea pot fi transformate în combustibil care poate fi folosit în maşinile cu motoare convenţionale, arată un nou studiu desfăşurat la Universitatea din Bath, Marea Britanie, scrie AutoExpress.
Mai exact, potrivit principalului cercetător al lucrării, Rhodri Jenkins, din resturile de cafea poate fi extras un ulei care devine, ulterior, biodiesel.
Momentan, potrivit sursei citate, o cafenea mare produce în jur de zece kilograme de resturi de cafea în fiecare zi care au potenţialul de a deveni doi litri de biodiesel. Cu toate că pare puţin, un întreg lanţ de cafenele ar putea folosi combustibilul obţinut pentru a alimenta propriile vehicule de aprovizionare.
Aceste minunate boabe te pot trezi dimineaţa şi îţi pot da combustibilul necesar pentru maşina ta
Pe lângă extragerea uleiului din resturile de cafea de la cafenele, cercetătorii menţionează că există un potenţial destul de mare şi în resturile obţinute din industria de coacere a boabelor de cafea, care aruncă la gunoi boabele cu defecte.
Totodată, cercetătorii au reuşit să producă biodiesel din resturi de cafea provenite din 20 de părţi diferite ale globului, inclusiv din tipul decafeinizat.
Indiferent de locul de provenienţă, cafeaua reprezintă o sursă viabilă pentru biodiesel
„Acest ulei are proprietăţi similare cu actualele culturi pentru biodiesel. Dar, în vreme ce acestea au fost plantate special pentru a produce combustibil, boabele de cafea folosite sunt resturi. Prin folosirea acestora, există un potenţial real de a produce un combustibil alternativ de nouă generaţie cu adevărat sustenabil”, arată cercetătorii în studiul lor.
Tu ce crezi despre această idee trăsnită: ţi-ai alimenta maşina cu biodiesel provenit din cafea?